INSPIRACJE

ROLADKI Z SZYNKĄ KONSERWOWĄ NOWAKA Przepis na przekąskę

PRZEPIS.png

ROLADKI Z SZYNKĄ KONSERWOWĄ NOWAKA

Składniki:

  • 4 plastry szynki konserwowej Nowaka
  • kilka liści sałaty
  • 8 plastrów żółtego sera
  • 4 tortille
  • majonez

Sposób wykonania:

Tortille posmaruj dokładnie majonezem. Kolejno ułóż na tortillę sałatę, ser i szynkę konserwową Nowaka. Całość ciasno zwiń w roladkę. Pokrój na niewielkie kawałki 2-3 cm i podawaj z ulubionymi sosami.

Smacznego! :)

KIEŁBASA BIAŁA Składniki na 6 porcji

kielbasa_biala_parzona_indykiem.jpg

KIEŁBASA BIAŁA

Składniki na 6 porcji:

  • 1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego
  • 1 kg białej kiełbasy
  • mała główka kapusty włoskiej
  • 1 l mleka
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 łyżki oleju
  • 4 łyżki masła
  • 3 łyżki tartej bułki
  • przyprawa „Jarzynka”
  • kminek
  • cukier
  • sól, pieprz

Sposób wykonania:

Kapustę oczyść, podziel na liście, zetnij grubsze nerwy, sparz osolonym wrzątkiem. Zagotuj mleko z odrobiną cukru i soli. Włóż liście kapusty i gotuj bez przykrycia 8–10 minut. Osącz.

W rondlu roztop masło, dodaj tartą bułkę i zrumień. Polej liście kapusty. Posyp „Jarzynką”, kminkiem, solą i pieprzem.

Kiełbasę pokrój na 6 kawałków i podsmaż na rozgrzanym oleju. Gdy się zrumienią z jednej strony, nakłuj widelcem, poczekaj, aż wypływający sos odparuje. Przewróć kiełbaski na drugą stronę, ponownie nakłuj widelcem i usmaż na rumiano. Ostudź i owiń w liście kapusty.

Rozmrożone ciasto rozwiń, pokrój na pasy o szerokości odpowiadającej grubości kiełbasek.

Na pasach ciasta ułóż kiełbaski w kapuście i zlep mocno brzegi. Ułóż na wyłożonej pergaminem blasze. Wierzch posmaruj żółtkiem rozkłóconym ze śmietaną i natnij ukośnie co kilka centymetrów.

Piecz około 30 minut w temp. 200 stopni, aż ciasto się zarumieni.

KIEŁBASA BIAŁA Składniki na 6 porcji

kielbasa_biala_parzona_indykiem.jpg

KIEŁBASA BIAŁA

Składniki na 6 porcji:

  • 1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego
  • 1 kg białej kiełbasy
  • mała główka kapusty włoskiej
  • 1 l mleka
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 łyżki oleju
  • 4 łyżki masła
  • 3 łyżki tartej bułki
  • przyprawa „Jarzynka”
  • kminek
  • cukier
  • sól, pieprz

Sposób wykonania:

Kapustę oczyść, podziel na liście, zetnij grubsze nerwy, sparz osolonym wrzątkiem. Zagotuj mleko z odrobiną cukru i soli. Włóż liście kapusty i gotuj bez przykrycia 8–10 minut. Osącz.

W rondlu roztop masło, dodaj tartą bułkę i zrumień. Polej liście kapusty. Posyp „Jarzynką”, kminkiem, solą i pieprzem.

Kiełbasę pokrój na 6 kawałków i podsmaż na rozgrzanym oleju. Gdy się zrumienią z jednej strony, nakłuj widelcem, poczekaj, aż wypływający sos odparuje. Przewróć kiełbaski na drugą stronę, ponownie nakłuj widelcem i usmaż na rumiano. Ostudź i owiń w liście kapusty.

Rozmrożone ciasto rozwiń, pokrój na pasy o szerokości odpowiadającej grubości kiełbasek.

Na pasach ciasta ułóż kiełbaski w kapuście i zlep mocno brzegi. Ułóż na wyłożonej pergaminem blasze. Wierzch posmaruj żółtkiem rozkłóconym ze śmietaną i natnij ukośnie co kilka centymetrów.

Piecz około 30 minut w temp. 200 stopni, aż ciasto się zarumieni.

SCHAB Z JABŁKAMI I POMARAŃCZAMI

Fotolia_30780802_Subscription_Monthly_M.jpg

SCHAB Z JABŁKAMI I POMARAŃCZAMI

Składniki:

  • 2 kg schabu bez kości
  • 500 g winnych jabłek
  • 2-3 pomarańcze
  • 250 g suszonych śliwek
  • pół szklanki białego wytrawnego wina
  • pół lyżeczki cukru
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka tłuszczu

Marynata:

  • 1 szkolanka octu winnego
  • 3/4 szklanki wody
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 kieliszek wódki
  • 2 cebule
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 łyżeczka ziarenek jałowca
  • 1 łyżeczka kolendry
  • 1 łyżka pieprzu w ziarnach
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżka estragonu
  • sól do smaku

PRZYGOTOWANIE:

Zagotować szklankę wody z octem i przyprawami (kolendra, liście laurowe, pieprz i jałowiec), dodać pokrojoną w kostki cebulę, wyciśnięty czosnek i estragon, następnie gotować na małym ogniu pod przykryciem przez 10 minut. Po zdjęciu z ognia dodać dodać wódkę i oliwę. Mięso włożyć do garnka i zalać przesytudzoną marynatą i zostawić w chłodnym miejscu na dwa dni.

Mieso przełożyć do brytwanny nasmarowanej tłuszczem, polać roztopionym masłem i wtawić do mocno nagrzanego piekarnika na około 10-15 minut, aż mięso mocno się zarumieni, następnie zmniejszyć temperaturę i piec około 90-100 munut, co jakiś czas smarując mięso marynatą.

Śliwki, jabłka i pomarańcze włożyć do trzech osobnych rondli, każdy zalać 1/3 butelki wina i zagotować na małym ogniu.

Mięso pokroić w plastry ułożyć w naczyniu żaroodpornym, przybrać odsączonymi owocami. Sos odparowany z pieczeni oraz wino po owocach połączyć i wymieszać, następnie 1/3 sosu zalać mięso i wstawić na kilka minut do nagrzanego piekarnika. Pozostały sos podać w sosjerce.

PASTA SZYNKOWA Zobacz inspirację

Fotolia_116756184_Subscription_Monthly_M[1].jpg

PASTA SZYNKOWA

Pasty służą głównie do przygotowywania kanapek, ale są rownież znakomitym dodatkiem do do pieczonych w mundurkach ziemniaków, stanowią doskonały farsz do warzyw. Po przygotowaniu i schłodzeniu możemy je przełożyć do salaterki i udekorować. Na większe przyjęcia pasty najlepiej prezentują się w surowych warzywach, na przykład na łódeczkach z liści cykorii lub selera naciowego.

PASTA SZYNKOWA

Składniki:

  • 200 g szynki złocistej
  • 1 łyżka musztardy
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 3-4 łyżki gęstej śmietany lub jogurtu
  • sół i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Szynkę i jajka zmielić w maszynce do mielenia mięsa, zmiksować ze śmietaną lub jugurtem, musztardą na jednolitą masę. Dodać sól i pieprz do smaku.

OMLET Z SZYNKĄ Zobacz przepis

Fotolia_105265142_Subscription_Monthly_M[1].jpg

OMLET Z SZYNKĄ

Składniki:

  • 4 jajka
  • 100 g szynki złocistej
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka wody mineralnej
  • 1 łyżka masła

Przygotowanie:

Szynkę kroimy w cienkie paseczki, żółtka dokłanie mieszamy z pieprzem i solą, dodajemy czosnek i szynkę. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z powstałą masą. Na patelni roztapiamy masło i wlewamy przygotowaną masę. Smażymy pod przykryciem na małym ogniu. Gdy omlet zetnie się, przewrcamy na drugą stronę i smażymy aż będzie rumiany.

OMLET ŚNIADANIOWY Z SZYNKĄ I SEREM

Fotolia_64577822_Subscription_Monthly_M[1].jpg

OMLET ŚNIADANIOWY Z SZYNKĄ I SEREM

Składniki:

  • 2 jajka
  • 2 łyżki wody
  • 4 plastry Szynki Złocistej
  • 10 dag żółtego sera
  • szczypiorek
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Wędlinę kroimy w drobną kostkę. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach.

Jajka roztrzepujemy z wodą. Dodajemy ser, doprawiamy solą i pieprzem.

Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy szynkę.

Jajka z serem wlewamy na patelnię. Smażymy pod przykryciem, do momentu ściencia jajka. Układamy na talerzu, dekorujemy szczypiorkiem.

Szynka świąteczna przepis dla zapracowanych

Fotolia_123186457_Subscription_Monthly_M.jpg

Szynka świąteczna przepis dla zapracowanych

Składniki:

  • Około 1,5 kg szynki wieprzowej
  • 1 szklanka bulionu mięsnego
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka pieprzu białego
  • 2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka majeranku
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka soli

Przygotowanie:

Szynkę opłukać pod wodą, osuszyć papierowym ręcznikiem i ułożyć w naczyniu. Natrzeć oliwą i dokładnie oprószyć mieszanką przypraw, odstawić na noc do lodówki.

Następnego dnia szynkę włożyć do rękawa do pieczenia, wlać bulion i zamknąć rękaw.

Szynkę pieczemy około 2 godzin w piekarniku rozgrzanym do 180°C.

Wesołych Świąt!

ROZGRZEWAJĄCA ZUPA SEROWA Z SZYNKĄ I CHILLI

Zupa_z_szynka_NOWAK.jpg

ROZGRZEWAJĄCA ZUPA SEROWA Z SZYNKĄ I CHILLI

Składniki:

  • 150 gram szynki złocistej,
  • 300 gram kremowego serka topionego
  • 300 ml słodkiej śmietanki 18%
  • 1 łyżeczka masła
  • 3 pomidory
  • 1 łyżeczki płatków chilli
  • 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz do smku
  • natka pietruszki

Przygotowanie:

Szynkę kroimy w drobną kostkę i lekko podsmażamy na maśle, przekładamy do garnka. Dodajemy serek, śmietankę oraz pokrojone w kostkę pomidory bez skórki. Doprawiamy gałką muszkatołową, chilli, solą i pieprzem. Doprowadzamy do wrzenia, często mieszając. Następnie przekładamy do miseczek i posypujemy posiekaną natką pietruszki. Podajemy z przypieczonym chlebem.

PARÓWKI Składniki dla 8 osób

NOWAK parowki cienkie.jpg

Parówki

Składniki dla 8 osób:

  • 8 parówek
  • 15 dag żółtego sera
  • 2 łyżki musztardy
  • 8 cienkich plastrów wędzonego boczku
  • łyżka masła

Przygotowanie:

Parówki podgrzać, naciąć wzdłuż w środkowej części. Wierzch parówek posmarować musztardą.

Ser pokroić w paski i włożyć w nacięcie. Każdą parówkę owinąć kawałkiem boczku i spiąć wykałaczką.

Ułożyć na blasze, skropić rozpuszczonym masłem i wstawić na 10 minut do mocno nagrzanego piekarnika. Zapiekać do momentu, aż ser się roztopi, a boczek lekko zarumieni.

SAŁATKA Z KURCZAKA Z RYŻEM Zobacz przepis

Fotolia_111079423_Subscription_Monthly_M[1].jpg

SAŁATKA Z KURCZAKA Z RYŻEM

Składniki:

  • 250 g gotowanego lub pieczonego kurczaka
  • 1 szklana ryżu ugotowanego na sypko
  • 2 cebule
  • 1 szklanka zielonego groszku (najlepiej gotowanego)
  • pół szklanki śmietany
  • 1 szklanka jogurtu
  • 1 jajko ugotowane na twardo
  • 2 pomidory
  • sok z 1 cytryny
  • 1 łyżeczka musztary
  • zielona pietruszka, zielone oliwki i sól do smaku

Przygotowanie:

Posiekać cebulę i wymieszać z ryżem, następnie skropić sokiem z cytryny, posolić i wstawić do lodówki na 30 mminut. Jogurt wymieszać dokładnie ze śmietaną i musztardą.

Mięso z kurczaka pokroić w kostkę, dodać do ryżu. Na koniec dodać zielony groszek, poleć sosem i dokładnie wymieszać.

Udekorować pomidorami, oliwkami i pietruszką.

ZAPIEKANKA Z SZYNKĄ ZŁOCISTĄ I POMIDORAMI

Fotolia_117253173_Subscription_Monthly_M[1].jpg

ZAPIEKANKA Z SZYNKĄ ZŁOCISTĄ I POMIDORAMI

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 4 duże pomidory
  • 250 g szynki złocistej
  • 250 g białego sera
  • 1 cebula
  • 1 szklanka bulionu lub rosołu
  • 1 łyżka masła
  • pół łyżeczki suszonej bazylii
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Pomirody sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki, następnie pokroić w plasrty.

Cebulkę drobno posiekać. Szynkę pokroić w paseczki. Ser zetrzeć na grubej tarce. Ziemniaki umyć, obrać i pokroić w grube plastry, następnie ułożyć na sitku i sparzyć wrzątkiem. Naczynie żaroodporne posmarować masłem i układać kolejno warstwami: ziemniaki, szynkę, pomidory, ser i cebulkę. Bulion lub rosół doprawić solą, pieprzem, bazylią, zalać przygotowaną zapiekanę i pryzkruć folią. Zapiekać pod przykrycie 35 minut, następnie zdjąć folię i zapiekać kolejne 30 minut.

MASŁO SZYNKOWE Do niedawna masła smakowe były...

mas1A99043.jpg

MASŁO SZYNKOWE

Do niedawna masła smakowe były wykwintnymi dodatkami do potraw mięsnych. Obecnie coraz częściej serwowane są w ozdobnych naczyniach lub w towrzystwie warzyw, jako składnik zimnych bufetów.

Masło szynkowe:

Składniki:

  • 150 g masła
  • 100 g szynki Nowaka lub Szynki Złocistej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżka wódki
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Masło utrzeć na puszystą pianę, dodać sok z cytryny, wódkę, natkę pietruszki, posiekaną drobno szynkę oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszać i utrzeć wszystkie składniki, a następnie schłodzić. Z masła można formować kulki, krążki lub kostki. Masło szynkowe doskonale prezentuje się na liściach sałaty lub cykorii.

Jajka z szynką w galarecie Zobacz przepis

Fotolia_126508571_Subscription_Monthly_M.jpg

Jajka z szynką w galarecie

Składniki:

  • 8 jaj ugotowanych na twardo
  • 4 plastry szynki konserwowej
  • 1 szklanka zielonego groszku (ugotowany, może być z puszki)
  • 3 plasterki marynowanej czerwonej papryki
  • 2 ogórki korniszony
  • 2 kolby marynowanej mini kukurydzy
  • 1 litr bulionu
  • 2 łyżki żelatyny
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 cebule
  • szczypta tymianku
  • liść laurowy
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Do żelatyny dodać 4-5 łyżek zimnego bulionu. Zostawić, żeby napęczniała. pozostały bulion zagotować z cebulą, przyprawami i ziołami, przecedzić, doprawić sokiem z cytryny, następnie dodać żelatynę. Do foremek wsypać groszek, dodać jajka, pokrojoną w kostkę szynkę i marynowane warzywa. Całość zalać żelatyną i pozostawić do stężenia w chłodnym pomieszczeniu lub w lodówce.

Kurczak świąteczny z pomarańczami

Fotolia_98411781_Subscription_Monthly_M[1].jpg

Kurczak świąteczny z pomarańczami

Składniki:

  • 1 średniej wielkości kurczak
  • 3 pomarańcze
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka kminu
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Wymieszać miękkie masło z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, dodać kolendrę oraz sól i pieprz do smaku.

Kurczaka umyć pod zimną wodą i osuszyć papierowym ręczniczkiem. Posmarować kurczaka przygotowanym masełkiem.

Pod skórę kurczaka (na piersiach) wkładamy resztę masła z czosnkiem i przyprawami oraz dwa plastry pomarańcza. Pozostałe pomarańcze kroimy w ćwiartki i faszerujemy nimi kurczaka.

Tak przygotowane mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego lub brytfanki i posypujemy kminem. Jeśli zostały nam pomarańcze, układamy je wokół kurczaka.

Kurczaka pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni, pod przykryciem, około 1 godzinę. Następnie zdejmujemy przykrycie i zapiekamy jeszcze przez 30 minut.

Wesołych Świąt!

Szynka pieczona marynowana w majonezie

Fotolia_117627787_Subscription_Monthly_M.jpg

Szynka pieczona, marynowana w majonezie

Składniki:

  • 1,5 kg szynki wieprzowej
  • 4 łyżki majonezu
  • chrzan (ilość według uznania)
  • dżem pomarańczowy
  • czosnek
  • rozmaryn
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Łączymy wszystkie składniki i mieszamy, a następnie nacieramy umytą i osuszoną szynkę i wstawiamy na 12 godzin do lodówki.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 180 stopniach przez około 1,5 godziny. Możemy piec w naczyniu żaroodpornym lub rękawie do pieczenia.

SZASZŁYKI Z PIERSIĄ KURCZAKA Przepis na grilla

szaszlyk_przepis.jpg

szaszłyki z piersią kurczaka

Składniki:

  • 600 g filetów z piersi z kurczaka Nowak
  • 2 x papryka czerwona
  • 2 x cukinia
  • 1 x cebula czerwona
  • 1 x cebula biała

Marynata:


  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki mielonego pieprzu czarnego
  • ½ łyżeczki rozmarynu
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
  • ¼ łyżeczki papryki ostrej mielonej
  • ½ łyżeczki czosnku granulowanego

Sposób wykonania:

Umyj warzywa i dokładnie je osusz. Usuń z papryki gniazda nasienne i pokrój ją w większą kostkę. Przekrój cukinię wzdłuż, pokrój ją na ok. 2 cm plastry. Pokrój cebulę na ćwiartki. Mięso pokrój w większą kostkę. Wszystkie warzywa i mięso zalej marynatą przygotowaną z oleju i przypraw. Wymieszaj dokładnie i zostaw na ok. 30 minut. Namocz w wodzie patyczki do szaszłyków. Na każdy patyczek nadziewaj naprzemiennie warzywa i mięso. Grilluj na tradycyjnym grillu, specjalnej grillowej patelni lub grillu elektrycznym z każdej strony aż do zarumienienia. Podawaj z ulubionym sosem :)

SCHAB Składniki na 6 porcji:

insp1[1].jpg

SCHAB

Składniki na 6 porcji:

  • 1 kg schabu środkowego
  • po pół pęczka posiekanej natki i posiekanego oregano
  • pęczek posiekanej bazylii
  • skórka z 1 cytryny pokrojona w kostkę
  • 1 posiekany ząbek czosnku
  • 4 łyżki tartego parmezanu
  • pół łyżeczki mielonego białego pieprzu
  • sok z 1 cytryny
  • 6 łyżek oleju
  • sól, pieprz czarny

Na sos:

  • 3 pomidory pokrojone w kostkę
  • 1 duża cebula pokrojona w kostkę
  • 3 łyżki oliwy
  • sól, pieprz

Sposób wykonania:

Zioła wymieszaj z parmezanem, czosnkiem, skórką i sokiem z cytryny, pieprzem. Mięso natnij wzdłuż trzy razy, natrzyj solą. W powstałe nacięcia włóż pastę ziołową. Schab owiń ciasno sznurkiem kuchennym. Ułóż w brytfannie, polej olejem.

Piecz około godziny w temp. 180 stopni. Gotowe mięso ułóż na półmisku, przykryj folią aluminiową i trzymaj w cieple.

Podsmaż na oliwie cebulę, podlej sosem z pieczeni. Duś około 5 minut. Następnie dodaj pomidory, dopraw solą i pieprzem. Duś na dużym ogniu kolejne 5 minut. Sosem polej pieczeń.

PARÓWKI W CIEŚCIE FRANCUSKIM Smacznie, łatwo i szybko

parowki[1].jpg

PARÓWKI W CIEŚCIE FRANCUSKIM

Smacznie, łatwo i szybko

Składniki:

  • 6 cienkich parówek
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy na 6 prostokątów. Parówki (bez osłonek) układnamy na prostokątach i ciasno zawijamy. Zawinęte ciasto z parówką nacinamy delikatnie nożem w odstępach około 1 centymetra.

Układamy na blaszce, smarujemy roztrzepanym jajkiem i wkładamy do piekarnika.

Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut.

SOS SZYNKOWY Ciekawa inspiracja

sos_szynkowy[1].jpeg

SOS SZYNKOWY

Składniki:

  • 200 g szynki
  • 2 łyżki masła
  • 1 szklanka bulionu lub rosołu
  • pół szklanki wina
  • 1 łyżka otartej skórki z cytryny
  • kilka ziaren jałowca (tłuczone w moździeżu)
  • 1 łyżeczka mąki
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Szynkę kroimy w drobną kostkę i dusimy na maśle razem ze skórką cytrynową i jałowcem. Dodajemy rosół lub bulion i gotujemy około 30 minut, następnie miksujemy. Z masła i mąki przygotowujemy tak zwaną białą zasmażkę, dodajemy wino i zmiksowaną szynkę oraz sól i pieprz do smaku. Sos jest idealny do warzyw.

POLĘDWICZKA szpikowana szynką

Fotolia_92369334_Subscription_Monthly_M.jpg

Polędwiczka szpikowana szynką

Składniki:

  • 800 gram polędwicy
  • 50 gram Szynki Złocistej
  • 50 gram słoniny
  • 100 gram pieczarek
  • pół szklanki białego wytrawnego wina
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 2 cebula
  • liść laurowy
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 2 goździki
  • pól szklanki bulionu
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Polędwiczkę umyć, osuszyć, skropić sokiem z cytryny i natrzeć pieprzem. Naszpikować szynką złocistą pokrojoną w paseczki i pieczarkami, następnie owinąć cienkimi plastrami słoniny, związać nitką lub sznureczkiem i przełożyć do nasmarowanej tłuszczem brytfanny. Dookoła polędwiczki ułożyć pokrojone warzywa, przyprawić i zalać bulionem.

Dusić pod przykryciem przez około 10 minut, następnie dodać wino i wstawić do nagrzanego piekarnika. Zapiekać około 30 minut.

Musztarda domowa Inspiracja

Fotolia_80615523_Subscription_Monthly_M.jpg

Musztarda domowa

Składniki:

  • 70 g mielonej białej gorczycy
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1/4 szklanki białego octu winnego
  • 1/4 szklanki oliwy
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • 1 łyżeczka posiekanych listków tymianku
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka zimnej wody
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Gorczycę ucieramy razem z kurkumą, wodą i octem winnym, odstawiamy na 20 minut. Dodajemy sól, pieprz i miód. Przekładamy do rondelka. Rondelek ustawiamy na garnku z gotującą się wodą i ubijamy trzepaczką do momentu powstania gładkiego, gęstego kremu. Rondelek wyjmujemy z garnka, studzimy, następnie ucieramy stopniowo dodając oliwę. Na koniec dodajemy zioła i przekładamy do szczelnie zamykanego słoiczka. Po 7-10 dniach musztarda nabiera odpowiedniego smaku.

MUFFINKI Z SZYNKĄ I SEREM Składniki:

Muffinki_z_szynka_NOWAK.jpg

MUFFINKI Z SZYNKĄ I SEREM

Składniki:


  • 1 łyżka oliwy
  • 375 gram mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 180 gram szynki Złocistej
  • 125 dkg żółtego sera
  • 3 małe cebule
  • 2 jajka
  • 250 ml mleka
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 125 g masła
  • sól i pieprz do smaku


Sposób przygotowania:


Masło rozpuszczamy w rondelku, szynkę kroimy w drobną kostkę, ser trzemy na tarce. Cebulkę siekamy i podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Do dużej miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, sól, dodajemy usmażoną dymkę, szynkę i ser.

Jajka roztrzepujemy z mlekiem i łyżeczką musztardy i wlewamy do miski z mąką. Dodajemy rozpuszczone masło i mieszamy do połączenia składników.

Formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami i napełniamy ciastem do wysokości około 3/4 foremki.

Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy w temp. 180 stopni przez 20-25 minut.

Domowa pizza z szynką

insp1[1].jpg

Domowa pizza z szynką

Składniki:

Ciasto:

  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 szklanka letniej wody
  • 2 łyżki oliwy lub oleju
  • 400 g mąki pszennej
  • sól do smaku

Na pizzę:

  • 1 ser mozzarella
  • 20 dag żółtego sera
  • 1 przecier pomidorowy
  • 3-4 ząbki czosnku
  • kilka plasterków szynki złocistej
  • kilka plasterków świeżej bazylii
  • 1 pomidor
  • 4 pieczarki
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

W miseczce łączymy pokruszone drożdże z cukrem i letnią wodą, odstawiamy w ciepłe miejsce na około 10 minut.

W dużej misce przesiewamy przez sito mąkę, dodajemy sól i rozrobione drożdże.

Wyrabiamy ciasto. Formujemy kulę , przykrywamy ściereczką kuchenną i odstawiamy na około 1 godzinę.

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Ciasto ponownie zagniatamy, następnie formujemy cienki placek. Blachę posypujemy mąką, układamy ciasto, rozprowadzamy przecier pomidorowy i pozostałe składniki na pizzę. Pieczemy przez ok. 15-20 minut.

Szparagi z Szynką Złocistą

SzynkaSzparagiNOWAK.jpg

Szparagi z Szynką Złocistą

Składniki:

  • 10 plastrów Szynki Złocistej ZM Nowak
  • 1 opakowanie szparagów
  • 1 opakowanie tartego parmezanu
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Oczyść szparagi, posmaruj oliwą z oliwek i każdy szparag zawiń w pół plasterka szynki. Naczynie żaroodporne wysmaruj oliwą i ułóż szparagi zawinięte w szynkę. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut. Po wyjęciu posyp parmezanem.

Sałatka z makaronem, szynką, papryką i groszkiem

salatka_z_szynka.jpg

Sałatka z makaronem, szynką, papryką i groszkiem

Składniki:

  • 250 g makaronu
  • kilka ogórków konserwowych
  • 1 czerwona papryka
  • 150 g chudej szynki
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1/2 puszki groszku
  • 2 - 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku

Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Ogórki, paprykę i szynkę kroimy w kostkę. Groszek odcedzamy z zalewy. Cebulę obieramy kroimy w drobną kostkę. Wszystkie składniki umieszczamy w naczyniu, dodajemy majonez oraz posiekaną natkę pietruszki. Mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem.

Sałatka wiosenna z szynką Składniki

Nowak_salatka.jpg

Sałatka wiosenna z szynką

Składniki:

  • 200 gram szynki
  • 2 średnie pory (część jasna)
  • pół puszki groszku
  • pół świeżego ogórka
  • pół białej rzepy
  • 1 jabłko

sos:

  • 1 mały jogurt naturalny
  • 2 łyżki majonezu
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Pora posiekać na półplasterki, przelać wrzątkiem, osączyć.

Szynkę pokroić na drobną kosteczkę

Groszek osączyć z zalewy.

Ogórek pokroić w kostkę

Rzepę i ogórek zetrzeć na tarce na grubych oczkach.

Połączyć wszystkie składniki, dodać sól i pieprz do smaku.

Składniki sosu wymieszać ze sobą dokładnie i podać w osobnym naczyniu.

Racuszki bezglutenowe z szynką

RacuchyNowak.png

Racuszki bezglutenowe z szynką

Składniki:

  • 2 jajka,
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka mąki bezglutenowej (dokładna ilość może być inna dla różnych rodzajów mąki)
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • szynka w paseczkach
  • ulubione warzywa
  • sól do smaku

Sposób przygotowania:

Całe jajka miksujemy, dodajemy mleko, proszek do pieczenia oraz sól. Następnie dodajemy mąkę bezglutenową, ciasto powinno mieć gęstość ja ciasto na naleśniki) Po dokładnym wymieszaniu dodajemy szynkę i drobno pokrojone ulubione warzywa. Rozgrzewamy olej. Placuszki smażymy na złoty kolor.

Paluszki Sopockie w cieście francuskim

PaluszkisopockieNowakwww.png

Paluszki Sopockie w cieście francuskim

Składniki:

  • 10 kiełbasek Paluszki Sopockie
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego

Przygotowanie:

Ciasto francuskie kroimy na cienkie paski, każdą kiełbaskę owijamy jednym paseczkiem. Pieczemy 14 minut w 200 stopniach z termoobiegiem.

Parówki z makaronem spaghetti

Nowak_parowka.png

Parówki z makaronem spaghetti

Składniki:

  • Parówki z szynki
  • Makaron spaghetti

Przygotowanie:

Parówki kroimy w 2-centymetrowe kawałki.

Makaronem spaghetti przebijamy parówki. Około 6-7 sztuk makaronu na kawałek parówki. Makaron z parówkami gotujemy na wolnym ogniu do miękkości.

Wyciągamy delikatnie widelcem.

Brązowy ryż z fasolą i szynką Zobacz inspirację

ryz_z_fasola_i_szynka_M.jpg

Brązowy ryż z fasolą i szynką

Składniki:

  • 2 szklanki ugotowanego, brązowego ryżu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
  • 150 g krojonej w kostkę szynki
  • 2 drobno posiekane cebule
  • 1 puszka kukurydzy
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 1 łyżka świeżego, posiekanego tymianku
  • 1,5 szklanki fasoli (może być świeżo gotowana lub z puszki)
  • 2 łyżki świeżej, posiekanej natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Na głębokiej patelni podgrzewamy olej, dodajemy szynkę, podsmażamy aż stanie się chrupiąca. Usuwamy nadmiar tłuszczu, dodajemy cebulę, kukurydzę i czosnek. Smażymy na wolnym ogniu, aż zmiękną, przyprawiamy tymiankiem, solą i pieprzem, dodajemy ryż a po chwili fasolę, podlewamy delikatnie wodą. Dusimy od czasu do czasu mieszając. Posypujemy pietruszką.

Sałatka z makaronem i szynką Składniki:

NOWAK.png

Sałatka z makaronem i szynką

Składniki:

  • makaron
  • groszek zielony
  • szynka
  • cebula
  • czosnek
  • mąka
  • bulion
  • serek topiony
  • parmezan

Przygotowanie:

Na małej ilości oliwy podsmażamy posiekaną cebulę. Kiedy cebula się zeszkli, dodajemy 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, mieszamy i dodajemy 2 łyżki mąki i 250 ml bulionu, mieszamy, dodajemy 100g serka topionego. Kiedy serek się rozpuści, dodajemy mrożony groszek (200 gram) i pokrojoną szynkę. Podajemy z makaronem. Całość posypujemy parmezanem.

Jogurtowa noga z kurczaka z grilla

Fotolia_121500327_Subscription_Monthly_M.jpg

Jogurtowa noga z kurczaka z grilla

Składniki:

  • 4 nogi z kurczaka
  • 1 łyżka pieprzu kajeńskiego
  • 1 cytryna
  • 2 łyżki masła
  • sól i pieprz do smaku

marynata:

  • 350ml jogurtu greckiego
  • 100ml gęstej śmietany
  • kawałek świeżego imbiru (około 5cm)
  • 1 główka czosnku
  • 1 łyżeczka mieszanki przypraw Garam Masala
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Nogi umyj, osusz i natrzyj mieszanką soli, pieprzu i pieprzu kajeńskiego, następnie odstaw. Po około 20 minutach skrop mięso sokiem z cytryny.

W tym czasie w blenderze zmiksuj obrany czosnek oraz imbir z niewielką ilością wody. Dodaj jogurt, śmietanę, wszystkie przyprawy, zmiksuj na gładką masę.

Nogi z kurczaka posmaruj marynatą i odstaw na kila godzin w chłodne miejsce.

Następnie delikatnie odsącz z marynaty, ułóż na ruszcie i grilluj przez 30 - 40 minut (w zależności od wielkości) obracając co jakiś czas.